Balın Faydaları

Antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahip olan balın faydaları oldukça fazladır.  Enfeksiyonlarla savaşır ve mide sorunlarını tedavi eder.

 

Balın faydaları saymakla bitmez. Tatlı, lezzetli bir besindir ve sağlığa birçok faydası vardır. Çam balı, kestane balı gibi çeşitlere ayrılır. Bal üretimi bal arısının gelişimine bağlıdır.

 

Bal, diyabeti yönetir ve kolesterol seviyesini kontrol eder. Enerjinin atmasına yardımcı olan bal, bal arılarının salgıladığı enzimle birleşen, bal peteği hücrelerindeki nemi azaltarak konsantre olan ve çiçek nektarından yapılmış tatlı bir besindir. Balın faydalarına katkı sağlayan en önemli özelliği içerdiği vitaminler ve minarelerdir. Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.


Ballı su içmek vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırır, bu da kanınıza daha çok oksijen karışması anlamına gelir. Oksijen seviyesinin yüksekliği ise vücudun verimini arttırır, bakteri ve hastalıkları savar. Aynı zamanda enerjinizi arttırır, daha kolay egzersiz yapmanızı sağlar ve egzersiz de ruh halinizi yükseltecektir. Yüksek mineral içeriği nedeniyle özellikle koyu renkli ballar (örneğin çam balı), çocuklarda demir eksikliğinin giderilmesine önemli katkı sağlar.


İYİ BİR KORUYUCUDUR

Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde birçok gıda bozulmadan saklanabilir.

 

MİDEYE KUVVET VERİR

Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.

 

KANSIZLIĞI GİDERİR

Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.

 

DAMARLARI AÇAR

Diğer şekerlerin oksine okisjen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalarına faydalıdır.

 

ROMATİZMA

Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir.

 

ALERJİ

Alerjik vakıalarda pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir.

 

AĞRI DİNDİRİCİ

Balın bilhassa buharı ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.

 

İŞTAH AÇICI

İhtiva ettiği A,B,C, ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.

 

DOĞAL DİŞ MACUNU

Diğer tatlı ve meyvelerin zıttı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur,ağızdaki yaraları tedavi eder.

 

KABIZLIK

Bilhassa sıcak bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.

 

ŞİŞMANLIK

Bal içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır.

 

YARA İLTİHAP GİDERİR

Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir. Cavanagh ve BEAZLEY adlı araştırmacılar balın laboratuar şartlarında özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren Kalbi Tutacoli mikropları ile Candida Albicans isimli mantarlar üzerinde balın etkili olduğunu gözlüyorlar. İnhibin mikropların üremesini de önler.

 

BALGAM SÖKTÜRÜR

Balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir.

 

GÖZE FAYDALIDIR

Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.

 

KARIN AĞRISI

Karın ağrısını geçirir. Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.

 

İDRAR SÖKTÜRÜR

Mesane yollarını temizler. İltihabını giderir.

 

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR

 Vücud bal ile oğulursa cilt yumuşar. Bitleri öldürür.

 

SAÇLARI BESLER

Saça sürülürse saçları yumuşatır. Besler,uzatır,parlaklık ve canlılık kazandırır.

 

NEZLEYİ GEÇİRİR

Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır.

 

VEREM

Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır.

 

YANIKLAR

Bal zeytinyağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı,sızı çekilmez. Yanık kısa sürede iyileşir. Yanık izi kalmaz.

 


VARİSE FAYDALIDIR

Bal vücudda olan olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.

 

KARACİĞER

Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.

 

SARILIK

Balla salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir.

 

TERLEMEYİ GİDERİR

Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.

 

İSHALİ DURDURUR

Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.

 

ALACA

Alaca hastası olanlar en az iki-üç ay sabah aç karnına bir su bardağı bal şerbeti içerse şifa görür.

 

KOLESTOROLÜ DÜŞÜRÜR


 

İLAÇLARIN YAN TESİRİNİ ÖNLER

 

 

AKNE

 

için iki çorba kaşığı bal iki çorba kaşığı süt limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi faydalıdır.

 

Büyüme çağındaki çocukların ZEKA GELİŞİMİ'ne azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır.